sábado, 21 de agosto de 2010

Opinión

Eleccions primàries vs democràcia primària.

Unes eleccions primàries són aquelles mitjançant les quals es designa a la persona que encapçalarà una determinada llista electoral, o bé la composició i ordre de la llista sencera. N'hi ha de diversos tipus, tot i que les més usuals són les “tancades”, en les quals només participen els militants del partit polític en qüestió.

El sistema d'eleccions primàries té una llarga tradició als Estats Units i altres països d'Amèrica Llatina. Malauradament, això no succeeix tant a Europa, i en el sistema espanyol les eleccions primàries ténen un paper anecdòtic. Tant és així que recentment hem vist còm al PSOE han intentat evitar-les a tota costa, tractant d'imposar com a candidata per a les properes eleccions a la Comunitat Autònoma de Madrid l'actual ministra Trinidad Jiménez, i deixant de banda Tomás Gómez. Cal dir que la meva intenció no és fer valoracions sobre els candidats o sobre quin d'ells pot ser millor o pitjor, ja que d'això ja se'n encarregaràn els militants del PSM.

No obstant, crec que es fa necessària una reflexió: Volem mantenir un sistema en el qual els partits tracten d'evitar tot control a l'hora d'escollir els seus candidats? No seria millor avançar cap a un sistema de llistes obertes i desbloquejades, per tal de que siguin els mateixos ciutadans els que expressin les seves preferències sense restriccions?
En un punt intermig entre aquests dos sistemes hi trobem les eleccions primàries: Tot i que d'una forma força més limitada, amb les primàries es busca també reduïr l'arbitrarietat en la confecció de les llistes. Mitjançant les eleccions primàries s'aconsegueixen opcions electorals de més qualitat i serà escollit qui millor representi el grup de ciutadans d'una determinada ideologia política, no aquell que sigui imposat per la cúpula del partit de torn.

A Ciutadans (C's) hem apostat des dels nostres inicis per un sistema de llistes obertes i desbloquejades, però fins que aquest model s'implanti – cosa que trigarà en succeïr, ja que hi ha molts interessos de per mig – creiem que les eleccions primàries són el model a seguir, per tal d'evolucionar des d'un model primari de democràcia com el nostre cap a un de més participatiu i en el s'eliminin els intermediaris entre els ciutadans i els seus representants públics.

David Liern. Candidat de C's al Parlament per Girona.

Publicado en: Gironanoticies
http://www.gironanoticies.com/noticies/noticia.php?id=18203

No hay comentarios: