martes, 21 de septiembre de 2010

OPINIÓ

28-N: Cap un Parlament més representatiu


El proper dia 28 de novembre es decidirà la composició del Parlament de Catalunya per a la propera legislatura. Serà un dia important per als ciutadans, ja que tot apunta que pot haver-hi canvis substancials en l'òrgan que els representa.

A les sis forces polítiques presents al Parlament avui en dia probablement s'hi sumin més partits: L'obtenció de representació parlamentària per part de Ciutadans al 2006 va demostrar que un partit polític no considerat dels 'tradicionals' podia arribar a obtenir escons al Parlament, duent-se a terme així una fita fins abans no aconseguida per ningú a Catalunya.

Doncs bé, tot sembla apuntar a que el camí obert per Ciutadans al 2006 portarà cap a una major fragmentació del Parlament; fet que, sens dubte, conduirà cap a un Parlament més representatiu. Fins ara, les convocatòries electorals han vingut marcades pel denominat 'vot útil', però tot sembla indicar que queda poc per a superar aquest inconvenient, quedant pendent encara de solucionar l'important problema de l'abstenció.

El 'vot útil' suposa una lacra per la democràcia: lluny de votar a l'opció que més els representa, els ciutadans opten per conformar-se amb l'opció menys dolenta però amb possibilitats d'obtenir una àmplia representació, o per votar a la contra. Alguns partits s'han aprofitat d'aquesta situació, dissenyant campanyes electorals que es limitaven a criticar al contrari, sense ni tan sols explicar les seves pròpies propostes (vegi's, per exemple la campanya del PSC: 'Si tu no hi vas, ells tornen').

Així doncs, sembla que les regles del joc per a les properes eleccions al Parlament seran diferents de les que hem tingut fins ara. Tant es així que ni tan sols les enquestes ens poden donar massa idea de quins seran els resultats finals: els importants marges d'error i l'especial incidència d'aquests en els partits amb poca representació faran que les eleccions del 28-N siguin les més incertes de les darreres dècades.

David Liern, candidat de C's per Girona

Publicat
http://blogs.aragirona.cat/david-liern/blog/28-n-cap-un-parlament-mes-representatiu

No hay comentarios: